SVT klippt ut delen där Lifshitz säger ”Shalom” 24/10

Date:

Kort om innehållet i programmet som bör granskas:

SVT nyheter har sänt ett inslag från när gisslan Yocheved Lifshitz blev släppt, samt klipp från hennes presskonferens. Rubriken för inslaget är ”blev slagen med pinnar”. Inslaget inleds med ett klipp från när Hamas lämnar över gisslan, därefter har SVT klippt ut delen av klippet där Lifshitz säger ”Shalom” och skakar hand med terroristen.

I inslaget visar SVT sedan klipp från presskonferensen där hon berättar om hur hon blir kidnappad och att hon skadades under färden. Inslaget från SVT visar sedan inget från resten av intervjun där hon beskriver hur Hamas behandlade henne väl och hon riktar kritik mot Israels agerande.

I intervjun med Yocheved framför hon från minut 4:20 till minut 8:16 att det var ett helvete under kidnappningen.

Från minut 8:16  till minut 17 beskriver hon hur Hamas krigarna framförde att de inte kommer att skada henne och att hon levde under samma förhållanden som de lever i. Att de hade tillgång till läkare, blev matade, fick hygienprodukter och levde under sanitära förhållanden. Hon framför även att kidnapparna var vänliga när de kom till tunnlarna i Gaza.

Från minut 17:14 kritiserar hon IDFs agerande utifrån att Kibutzen hade varnats veckor tidigare. Men att IDF var tysta inte agerat och att Hamas därefter genomfört sitt attentat i Kibutzen.

I minut 19 frågas hon varför hon skakade hand med Hamas terroristen. Hon svarar att kidnapparna var snälla mot de kidnappade.

SVT har en skyldighet att vara opartiska och kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas på ett ensidigt sätt. Därtill ska SVTs sändningar vara sakliga och inslag får inte vara vilseledande.

SVTs klippning av intervjun är ytterst vilseledande både utifrån rubrik samt innehåll. Detta då endast strax under 4 minuter av 20 minuter av intervjun handlade om att hon blev illa behandlad. Att innehållet från mindre än 25% av intervjun är det enda som framförs i SVTs inslag är ytterst anmärkningsvärt samt vilseledande. SVTs inslag är därmed i strid mot skyldigheterna om saklighet såväl som opartiskhet.

Till dig som vill anmäla:

Länken för anmälan: https://e-tjanst.mprt.se/

Det som bör fyllas i gällande anmälan:

Program: SVT nyheter https://www.svtplay.se/klipp/e2d7D67/hamas-israel-blev-slagen-med-pinnar?id=e2d7D67

Kanal: SVT
Datum: Publicerat 24 Oktober 2023

Image Gallery

Flashmob på Stockholms Centralstation

Över 600 Personer i Fredsaktivitet för Gaza på Stockholms...

STOCKHOLM HELT FÖRÖDAT EFTER BOMBANFALL

I tre veckor har en skugga av ondskap svept...

5/11 Palestina i Fokus

Evenemanget arrangeras av @palest1naifokus - föreningsdrivna aktörer från Järva. Tid för evenemang:...
GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner