Varken Israel eller Hamas uppgifter har verifierats kring antal döda, AGENDA 22/10

Date:

 

Till dig som vill anmäla:

Program: Agenda
Kanal: SVT
Datum: 22 oktober 2023
Tid: 21:15

Kort om innehållet i programmet som bör granskas

Programledaren inleder med att säga att 1400 personer i Israel har dödats och över 200 personer tillfångatagits av Hamas enligt israeliska uppgifter.

Därefter säger programledaren att det att det inte finns oberoende uppgifter gällande palestinska döda men enligt Hamas administrationen har 4600 palestinier hittills dödats. Varken Israel eller Hamas uppgifter har verifierats. Programledarens formulering får det att framstå som att Israels siffror är fastställda men att antalet döda palestinier kan ifrågasättas.

Hamas hälsoministerium i Gaza har presenterat siffror sedan de tog över 2007, siffrorna har inte ifrågasatts tidigare. I denna konflikt har dock Israeliska politiker samt Joe Biden ifrågasatt siffrorna. SVT har inte heller framfört ett ifrågasättande av dödssiffrorna i Gaza vid tidigare konflikter (se tex rapportering år 2018).

Michel Ryan, verkställande direktör för WHO Health Emergencies Programme, framförde under presskonferensen 19 Oktober 2023:

”But we believe that the numbers being reported in Israel and in the occupied Palestinian territories, they may not be perfectly accurate on a minute-to-minute basis but they grossly reflect the level of death and injury on both sides of that conflict.”

Flera FN organ har meddelat att Hamas hälsoministerium har pålitliga uppgifter. Inslaget är därav ytterst vilseledande då det framstår som att de israeliska dödssiffrorna är bekräftade men att de uppgifterna om antalet döda Palestinier är felaktiga. Detta trots att inga uppgifter har bekräftats av oberoende.

Länken för anmälan: https://e-tjanst.mprt.se/

Image Gallery

Flashmob på Stockholms Centralstation

Över 600 Personer i Fredsaktivitet för Gaza på Stockholms...

STOCKHOLM HELT FÖRÖDAT EFTER BOMBANFALL

I tre veckor har en skugga av ondskap svept...

5/11 Palestina i Fokus

Evenemanget arrangeras av @palest1naifokus - föreningsdrivna aktörer från Järva. Tid för evenemang:...
GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner